ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Φερομόνες και Αθλητισμός


Η σωματική αντοχή είναι αναμφίβολα απαραίτητο στοιχείο κάθε σωματικής δραστηριότητας. Εξαρτάται από έναν τεράστιο αριθμό διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών και οι πιο σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν συνήθως στο κυκλοφορικό, αναπνευστικό και κινητικό σύστημα.

Η αντοχή παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε άθλημα. Η βιολογική του βάση είναι η φυσική ικανότητα. Η δύναμη του σώματος αποτελείται από διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως:
- μεταβολική προστασία της σωματικής εργασίας
- την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου και ενεργειακών ουσιών
- την ικανότητα αφαίρεσης μεταβολικών προϊόντων
- θερμορρυθμιστική ικανότητα του σώματος
- νευρομυϊκές λειτουργίες
- διαχείριση νερού και ηλεκτρολυτών

Φαίνεται ότι η εύρεση μιας συνταγής για την αύξηση της σωματικής αντοχής και την αύξηση της δύναμης του σώματος θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα όχι μόνο των αθλητών και ταυτόχρονα να γίνει ένα χρυσό φάρμακο για την αθλητική επιτυχία. Αναζητήθηκαν λοιπόν αποτελεσματικές λύσεις, που ταυτόχρονα δεν θα είχαν καμία σχέση με το γνωστό, αλλά φυσικά παράνομο ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ έχουν υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για έναν τρόπο αύξησης της σωματικής δύναμης και της αντοχής εισπνέοντας φερομόνες κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης [2].

Μεταξύ των προαναφερθέντων επιθυμητών επιδράσεων, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ιδιαίτερα σημαντικό - τη μείωση ή ακόμα και την πλήρη εξάλειψη της φλεγμονής των αεραγωγών, τη βρογχίτιδα.

Τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν έδειξαν ότι οι ανθρώπινες φερομόνες, η Ανδροστενόνη και η Ανδροστενόλη, μπορούν ταυτόχρονα να επηρεάσουν αποτελεσματικά τις επιθυμητές μη συμπεριφορικές αλλαγές. Παρατηρήθηκε αύξηση της δύναμης των υποκειμένων κατά τουλάχιστον 5-10%. Το βάρος των κιλών που σήκωσαν αυξήθηκε κατά 10-20% σε σύγκριση με τις ίδιες ασκήσεις χωρίς τη χρήση φερομονών και ο αριθμός των επαναλήψεων στην άσκηση αυξήθηκε σημαντικά από 5 σε 20%.