ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ & ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός εμφανίζεται στην πρώιμη εφηβεία, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ακόμη σεξουαλικές εμπειρίες. Εδώ και χρόνια, υπάρχει διαφωνία για το αν η ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού ενός ατόμου επηρεάζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς παράγοντες ή από όλους ταυτόχρονα. Πολλά πειράματα που έγιναν σε πολλές χώρες προσπάθησαν να αποδείξουν ποια είναι η αιτία αυτού του σεξουαλικού προσανατολισμού στους ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ανταποκρίνονται πιο έντονα στην Ανδροστενόνη σε σύγκριση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός επομένως επηρεάζει την αντίληψη της όσφρησης και των φερομονών.

Οι Σουηδοί επιστήμονες Ivanka Savić και Per Lindström, νευροβιολόγοι στο Ινστιτούτο Karolinska, μελέτησαν την ανατομία του εγκεφάλου όσον αφορά τη σεξουαλικότητα. Παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος των ομοφυλόφιλων ανδρών λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος των ετεροφυλόφιλων γυναικών και ότι ο εγκέφαλος των ομοφυλόφιλων γυναικών λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος των ετεροφυλόφιλων ανδρών (ενεργοποιείται δηλαδή το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου). Μια άλλη μελέτη το 2014 διαπίστωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ανταποκρίνονται στη μυρωδιά των άλλων ανδρών όπως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες και ότι οι ομοφυλόφιλες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες ανταποκρίνονται στη μυρωδιά άλλων γυναικών όπως οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα της έρευνάς τους, ανέφεραν επίσης ότι βρήκαν δύο κύριες ανθρώπινες φερομόνες υπεύθυνες για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο συγκεκριμένες ανθρώπινες βιοχημικές ουσίες: την Androstadienone, που βρίσκεται στον ανδρικό ιδρώτα και την Estratetraenol, που βρίσκεται στα γυναικεία ούρα. Ο Δρ Savic έδειξε ότι η Androstadienone (ένα παράγωγο τεστοστερόνης) ενεργοποιεί έντονα τον γυναικείο εγκέφαλο. Ήταν παρόμοιο με την Estratetraenol, ένα παράγωγο των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών, των οιστρογόνων. Διέγειρε τους εγκεφάλους των δασκάλων. Έτσι, Σουηδοί ερευνητές αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να ελέγξουν αν η επίδραση των φερομονών εξαρτάται μόνο από το φύλο ή και από τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στο πείραμα προσκλήθηκαν 36 άτομα - 12 ετεροφυλόφιλες γυναίκες και 24 άνδρες, μισοί ετεροφυλόφιλοι και μισοί ομοφυλόφιλοι. Αρχικά, τους δόθηκαν δείγματα απλών κοινών αρωμάτων για να μυρίσουν, όπως λεβάντα ή κέδρος. Έρευνα που έγινε με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας και αξονικής τομογραφίας έδειξε ότι τα κέντρα που σχετίζονται με την όσφρηση ενεργοποιήθηκαν στον εγκέφαλό τους εκείνη την περίοδο.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, δόθηκαν στους συμμετέχοντες δοκιμαστικούς σωλήνες που περιείχαν τις φερομόνες, δηλαδή την Ανδροσταδιενόνη και την Οιστρατετραενόλη, κάτω από τη μύτη τους. Αποδείχθηκε ότι αυτή τη φορά δεν διεγέρθηκε ο οσφρητικός φλοιός, αλλά ένα θραύσμα ενός άλλου κέντρου στον εγκέφαλο - το λεγόμενο υποθάλαμο, ο οποίος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική συμπεριφορά.

Στην περίπτωση των ετεροφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, η αντίδραση ήταν η αναμενόμενη. Ο υποθάλαμος των γυναικών αντέδρασε στην Androstadienone και των ανδρών στην Estratetraenol. Αλλά ήταν διαφορετικά με τους γκέι. Αποδείχθηκε ότι ο εγκέφαλός τους δεν διεγείρεται από οιστρογόνα, αλλά, όπως οι γυναίκες, αντιδρούσε σε ένα παράγωγο της τεστοστερόνης - εντελώς διαφορετικά από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι ομοφυλόφιλοι άντρες ανταποκρίνονται στις φερομόνες του άλλου. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μελέτη! Κάποιοι σχολιάζουν αυτή την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι είναι απόδειξη ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια βιολογική κατάσταση (είναι εγγενής) και όχι μια επιλογή (που αποκτάται κατά τη διάρκεια της ζωής). Ωστόσο, το αντίθετο είναι επίσης πιθανό - ότι ο εγκέφαλος ανέπτυξε μια ισχυρή συσχέτιση κατά τη διάρκεια της ζωής μεταξύ της ελκυστικότητας και της μυρωδιάς του ίδιου φύλου (ή της αποστροφής προς το αντίθετο φύλο ως αποτέλεσμα ενός βιωμένου τραύματος).

Μια άλλη μελέτη από Σουηδούς ερευνητές διαπίστωσε ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ανταποκρίνονται στη διέγερση της Ανδροσταδιενόνης μέσω των οσφρητικών δικτύων και όχι μέσω του μετωπιαίου υποθαλάμου του εγκεφάλου. Όταν μυρίστηκε η οιστρατετραενόλη, χρησιμοποιήθηκαν οι οσφρητικές περιοχές και, όπως και με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, χρησιμοποιήθηκε μερικώς το πρόσθιο τμήμα του υποθαλάμου.

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν με τη χρήση της οιστρατετραενόλης ήταν επομένως παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών παρά μεταξύ ετεροφυλόφιλων γυναικών. Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ανταποκρίθηκαν στην Estratetraenol όπως οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι μια ομοφυλόφιλη γυναίκα διεγείρεται από τις φερομόνες μιας άλλης γυναίκας. Σημειώθηκε επίσης σε αυτή τη μελέτη ότι ο ιδρώτας των ομοφυλόφιλων γυναικών μυρίζει διαφορετικά από αυτόν των ετεροφυλόφιλων γυναικών, πιθανώς λόγω μιας ανομοιότητας στο σύστημα μείζονος ικανότητας ιστού (MHC).

Με βάση την έρευνά τους, οι Σουηδοί επιβεβαίωσαν ότι, πρώτον, ο εγκέφαλός μας αντιδρά διαφορετικά στις φερομόνες σε σύγκριση με τις «συνηθισμένες» μυρωδιές και δεύτερον, τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν μια σχέση μεταξύ του σεξουαλικού προσανατολισμού και του εγκεφάλου.

Επομένως, η αντίδραση ή η μη αντίδραση σε συγκεκριμένες χημικές ενώσεις δεν καθορίζεται από το βιολογικό φύλο, αλλά από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτή η ανακάλυψη ήταν εξαιρετικά σημαντική γιατί επιβεβαιώνει τη θέση για τις διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων ανθρώπων και αποδεικνύει έμμεσα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι βιολογικό χαρακτηριστικό.


Τα σουηδικά πειράματα επαναλήφθηκαν με το ίδιο αποτέλεσμα από την ομάδα του νευροφυσιολόγου Charles Wysocki στη Φιλαδέλφεια. Ο ερευνητής εξέτασε 82 άτομα (ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους άντρες και ετεροφυλόφιλες γυναίκες) στους οποίους δόθηκε ένα από τα δύο αρώματα που προέρχονται από τα σώματα άλλων ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων γυναικών και ανδρών.


Αυτή ήταν μια πιο παραγοντική μελέτη και διαπίστωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες προτιμούν τις μυρωδιές των ομοφυλόφιλων ανδρών και ανταποκρίνονταν ελαφρώς λιγότερο σε αυτές από ετεροφυλόφιλους δότες. Οι μυρωδιές του σώματός τους, από την άλλη πλευρά, ήταν το λιγότερο ελκυστικές για τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες.

Συνοψίζοντας, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν διαφορετικές προτιμήσεις μυρωδιάς από τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες και άνδρες και οι φερομόνες αποδείχθηκαν ουσίες που διεγείρουν την επικοινωνία όχι μόνο ενδοειδική, αλλά και τον ενδοπροσανατολισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι ομοφυλόφιλοι αντιδρούν στο να μυρίζουν διαφορετικά από τους ετεροφυλόφιλους - ένας ομοφυλόφιλος άνδρας έλκεται από τις φερομόνες ενός άνδρα και μια ομοφυλόφιλη γυναίκα έλκεται από τις φερομόνες μιας άλλης γυναίκας!



Οπότε φτάνουμε στο ουσιώδες ερώτημα, τι είδους φερομόνες πρέπει να χρησιμοποιήσω εάν είμαι γκέι ή λεσβία;
Δεν έχει σημασία αν είστε γκέι ή λεσβίες - χρησιμοποιείτε πάντα φερομόνες όπως για τους ετεροφυλόφιλους. Γιατί; Λοιπόν, αναφερόμενος στην παραπάνω έρευνα, σημασία δεν έχει το πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ τους άλλους, αλλά το πώς σε νιώθουν οι άλλοι. Για τους γκέι, η μυρωδιά ενός άλλου άνδρα, δηλαδή των αρσενικών φερομόνων, θα έχει διεγερτική επίδραση στους γκέι, ενώ οι λεσβίες θα διεγείρονται από τη μυρωδιά μιας άλλης γυναίκας, δηλαδή των γυναικείων φερομονών.

Και έτσι:
εάν είστε ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος άνδρας - χρησιμοποιήστε φερομόνες για άνδρες - θα προσελκύσετε ομοφυλόφιλους ή αμφίφυλους άντρες με αυτόν τον τρόπο, εάν είστε ομοφυλόφιλη ή αμφιφυλόφιλη γυναίκα - χρησιμοποιήστε φερομόνες για γυναίκες - θα προσελκύσετε ομοφυλόφιλες ή αμφίφυλες γυναίκες με αυτόν τον τρόπο.